вгору

Про колективні угоди та договори: проект Закону прийнято за основу

Проект Закону України «Про колективні угоди та договори» № 7628 від 02.08.2022 р. (далі - Законопроект № 7628), який покликаний оновити чинний, але застарілий Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XII, Верховна Рада проголосувала за основу у першому читанні.

Урядовий проект передбачає розширення суб’єктного складу сторін колективних переговорів, що дозволить залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

У свою чергу, на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колдоговору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема фізособи.

Закон також визначає порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов’язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо). Також він встановлює взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, законопроект передбачає можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів: за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі). Також законопроект передбачає приєднання до сторін угод і договорів нових суб’єктів.

Законопроект № 7628 узгоджується з положеннями Європейської соціальної хартії, а також директив 23 та 533 ЄС. У процесі розробки проект закону був максимально узгоджений сторонами соціального діалогу (профспілками і роботодавцями) та експертами Міжнародної організації праці.

Про це інформує Мінекономіки

Наразі законопроект готується до другого читання.