вгору

Про ставки податку на прибуток підприємств в 2023 році

Нагадаємо нашим читачам, що відповідно до п. 136.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базова (основна) ставка податку на прибуток підприємств (далі – податок) становить 18 відсотків. 

Згідно з п. 136.2 ПКУ під час провадження страхової діяльності юридичних осіб - резидентів одночасно із ставкою податку на прибуток, визначеною у пункті 136.1 ПКУ, ставки податку на дохід встановлюються у таких розмірах: 

  • 3 відсотки за договорами страхування від об’єкта оподаткування, що визначається у пп. 141.1.2 ПКУ
  • 0 відсотків за договорами з довгострокового страхування життя, договорами добровільного медичного страхування та договорами страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема договорів страхування додаткової пенсії, та визначених пп. 14.1 ПКУ

Ставки 0, 4, 5, 6, 12, 15, 18 і 20 відсотків застосовуються до доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених п. 141.4 ПКУ

Згідно з п. 136.4 ПКУ під час провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор одночасно із ставкою податку на прибуток, ставка податку на дохід встановлюється у розмірі: 

  • 10 відсотків від доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів; 
  • 18 відсотків від доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, зменшеного на суму виплачених виплат гравцю. 

Про це нагадали податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області. 

Також додамо, що під час провадження діяльності резидентами Дія Сіті - платниками податку на особливих умовах ставка податку встановлюється у розмірі 9% бази оподаткування (п. 136.8 ПКУ). 

Під час провадження діяльності з випуску та проведення лотерей встановлюється ставка податку на дохід у розмірі 30 % (п. 136.6 ПКУ).