вгору

Продаж рухомого та нерухомого майна фізособами - єдинниками: що і як?

Відповідно до п. 292.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доходом для ФО - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому, до доходу фізособи - єдинника не включаються отримані такою фізичною особою, зокрема доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Роз’яснення з цього питання було висвітлено ДФС на ресурсі «ЗІР» (кат.107.04).

Також зазначимо, що Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ) визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ч.2 ст.325 ЦКУ).

ЦКУ не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як фізична особа – підприємець.

Отже, дохід від продажу фізособою - платником єдиного податку рухомого та нерухомого майна оподатковується за правилами, визначеними для оподаткування доходу звичайних фізосіб.

Щодо оподаткування доходу при продажу рухомого майна ФО.

Дохід, отриманий фізичною особою - підприємцем від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню за нормами, визначеними ст.173 ПКУ.

Згідно з п.173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п.167.2 ПКУ (5%). Як виняток із положень п.173.1 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ПКУ (5%).

Щодо оподаткування доходу при продажу нерухомого майна ФО.

Тут діють норми ст.172 ПКУ, а саме, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується (п.172.1 ПКУ).

Водночас дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п.172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ПКУ (5%).

Отже, якщо фізична особа продавала або обмінювала протягом звітного року два та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, або більш як один з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ПКУ, або об’єкт нерухомості, не зазначений в п.172.1 ПКУ, сума отриманого доходу підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід зауважити! Фізична особа, яка протягом 2018 року здійснить продаж більш ніж одного об’єкта рухомого чи нерухомого майна, до 1 травня 2019 р. повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015р. №859).