вгору

Пропонують встановити плату за виїзд за кордон для чоловіків

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" щодо порядку виїзду громадян за кордон в особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України (законопроект від 13.09.2022 № 8029).

Проектом пропонується дозволити виїзд за кордон чоловікам віком з 18 до 60 років, яким встановлено заборону на виїзд з України на час дії воєнного стану, на умовах гарантованої підтримки ЗСУ.

Зокрема, йдеться про:

  • гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян (станом на теперішній час це 13 тис. грн), з якого щомісяця буде перераховуватися на рахунок ЗСУ сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати (станом на тепер це 2697,5 грн);
  • письмове підтвердження добровільного обов’язку поповнювати цей рахунок (з внеском) щомісяця на ту ж суму податків з мінімалки і дозвіл звідти перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.

При в’їзді назад в Україну громадяни, які виїхали на вищезазначених умовах, повинні будуть додатково надати підтвердження виконання ними цих умов.

Також проектом пропонується ввести плату за в’їзд в Україну для тих чоловіків, які виїхали з України під час дії воєнного стану не на умовах, передбачених цим проектом, і не мають документів, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Для в’їзду в Україну такі громадяни мають добровільно перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України суму, яка дорівнює 10 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних громадян (офіційно встановлених в Україні на день в’їзду в Україну), за кожен місяць перебування за межами України під час дії воєнного стану.

У разі прийняття, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.