вгору

Пропонується по-новому розподіляти військовий ПДФО: законопроект № 10037

У ВРУ знаходиться проект Закону про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (законопроект від 12.09.2023 № 10037). На час написання матеріалу законопроект готується на повторне друге читання.  

Основна зміна, яка пропонується законопроектом – вилучення у громад ПДФО, сплачених військовими. 

Як повідомив Я. Железняк, Комітет з питань бюджету схвалив до повторного другого читання законопроект №10037 щодо військового ПДФО та акцизу. 

Текст майже не змінився порівняно з версією, яку виносили до цього на друге читання. 

На друге читання було передбачено наступне:  

- з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДСЗІ) на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн); 

- з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях: 

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн); 
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн); 
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).