вгору

Пропонується скасувати пеню та зменшити штрафні санкції, які нараховує ДФС

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового навантаження на платників податків (законопроект № 10097 від 27.02.2019 р.).

В пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що прийняття законопроекту пов’язано з необхідністю реформування системи оподаткування, прискорення процесу переходу ДФС від каральної спрямованості до спрямованості забезпечення платникам податків якісних послуг сервісного центру, зосередженого на захисті бізнесу, збільшення надходжень від добровільно сплачених податків та зменшення фіскального тиску на підприємництво.

Так, пропонується внести зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) шляхом скасування пені та зменшення розміру штрафних санкцій, які нараховуються у разі визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання.

А саме, пропонується скасувати ст. 129 ПКУ, якою регламентується порядок нарахування пені. У разі прийняття даних змін при несвоєчасній сплаті податкового зобов’язання пеня не буде нараховуватись. Це стосується як податкового зобов’язання, нарахованого платником податків самостійно, так і нарахованого контролюючим органом в результаті перевірки.

Щодо штрафних санкцій, то пропонується зменшити розмір штрафних санкцій у разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання з 25% до 10% суми визначеного податкового зобов'язання або завищеної суми бюджетного відшкодування. Відповідні зміни вносяться у ст. 123 ПКУ.