вгору

Пропонується збільшити розмір допомоги при народженні дитини: законопроект №11072

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини та встановлення державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку від 11.03.2024 № 11072. 

Законопроектом пропонується збільшити розмір допомоги при народженні дитини. 

Нагадаємо, що на сьогодні розмір державної допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлено в сумі 41280 гривень незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї. Одноразово виплачується 10320 гривень, решта суми — протягом наступних 36 місяців рівними частинами – щомісяця по 860 гривень. 

Згідно з пояснювальною запискою законопроектом передбачено, що допомога при народженні дитини нараховується виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на день народження дитини.  

Допомога при народженні дитини надається у сумі: 

  • кратній 150 розмірам прожиткового мінімуму, – на першу дитину;  
  • кратній 100 розмірам прожиткового мінімуму, – на другу дитину; 
  • кратній 50 розмірам прожиткового мінімуму, – на третю і кожну наступну дитину.  

Отже, на сьогодні ці суми становлять 384450 грн на першу дитину, 256300 грн – на другу та 128150 грн – на третю і кожну наступну дитину. 

Виплата допомоги здійснюється одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу – третю і кожну наступну дитину виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.  

Також встановлюється, що одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» надається у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Планується, що цей Закон набуває чинності з 1 січня 2025 року.