вгору

ПЗ для фінзвітності у форматі iXBRL

До кінця 2021 року залишилось не так багато часу.  Для тих, хто ще не подав фінансову звітність за стандартами МСФЗ, нагадаємо, що починаючи з 2021 року деякі суб'єкти господарювання зобов'язані подавати її в електронному форматі iXBRL відповідно до вимог Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 року № 996-XIV (далі - Закон № 996). 

Формат iXBRL — широко використовуваний в світі, як відкритий стандарт обміну діловою інформацією. 

Хто має звітувати у форматі iXBRL? 

  • Підприємства, що становлять суспільний інтерес 

  • Публічні акціонерні товариства (ПАТ) 

  • Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях 

  • Підприємства, які здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких визначено постановою Кабміну № 419 

Які строки подання фінзвітності? 

У 2021 році фінансова звітність у форматі iXBRL вперше подається за 2020 рік (п. 1-1 розд. V Закону №996), а також проміжна фінансова звітність за 2021 рік (за квартал, півріччя, 9 місяців).  

Протягом 2021 року встановлено перехідний (тестовий) період для подання фінзвітності у форматі iXBRL. 

Строк подання фінзвітності та консолідованої звітності за 2020 рік, проміжної звітності за I квартал 2021 року, перше півріччя 2021 року та 9 місяців 2021 року на основі таксономії фінзвітності за МСФЗ у форматі iXBRL встановлено до 31.12.2021 р.  

Детальніше щодо подання фінзвітності на основі таксономії UA XBRL МСФЗ 2020 року в єдиному електронному форматі, а також про нові вимоги щодо подання фінансової звітності за 2020 рік, читайте у наших матеріалах. 

Які штрафні санкції передбачено? 

У перехідний період за несвоєчасне подання у 2021 фінзвітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності 2021 року у форматі iXBRL не будуть застосовуватися заходи впливу до суб’єктів звітування. 

Деякі підприємства вже відзвітували, а саме 95 підприємств (65 — подали річну звітність, 30 — проміжну звітність) у форматі iXBRL. 

Як подати фінзвітність у форматі iXBRL? 

Існує багато інструментів для формування фінзвітності. Зокрема, на сайті FRS є посилання на безкоштовний програмний продукт iXBRL Report. Але користувачі визначаються з вибором ПЗ самостійно, обираючи саме той, який підходить для них. 

На одному із своїх вебінарів компанія KPMG представила результати дослідження. KPMG - входить до великої четвірки аудиторських компаній - найбільших у світі компаній, які надають аудиторські і консалтингові послуги.

Результат дослідження наводимо у слайді. 

фінансова звітність, МСФЗ, XBRL

Нам, як розробнику, дуже приємно, що користувачі вибирають саме M.E.Doc. Ми й надалі будемо робите все можливе для Вашого зручного звітування. Дякуємо за довіру, ми працюємо для Вас!