вгору

СГ не зареєстрував АН на обсяги реалізованого пального: чи оштрафують?

Податківці надали роз’яснення: чи будуть застосовані до СГ штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН за неможливості реєстрації АН на обсяги реалізованого таким суб’єктом господарювання пального протягом 30 к. дн. з дня набрання чинності Законом України № 3303, оскільки постачальник пального має рішення контролюючого органу про неможливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок, та, відповідно, не реєструє АН? 

Нагадуємо, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Відповідно до пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ: 

  • за відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо, зокрема, реєстрації у відповідних реєстрах АН/ РК, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225; 
  • платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків щодо реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) акцизних накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24.02.2022 р. до останнього дня місяця, в якому набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» від 09.08.2023 р. № 3303-ІХ (далі – Закон № 3303), або зведених АН/РК на загальний обсяг пального або спирту етилового, реалізованих за цей період (за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом і кожним акцизним складом/ акцизним складом пересувним та їх розпорядниками), за умови забезпечення їх реєстрації протягом 30 к. дн. з дня набрання чинності Законом № 3303; 
  • платники податків, у т. ч. щодо своєї філії або акцизного складу, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРАН, АН/ РК в ЄРАН, протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків. 

При цьому, платники акцизного податку протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей, зобов’язані зареєструвати в ЄРАН акцизні накладні/розрахунки коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24.02.2022 р. до дня відновлення таких можливостей, або зведені АН/РК на загальний обсяг пального або спирту етилового, реалізованого за цей період (за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом і кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним та їх розпорядниками). 

При цьому, платник податку має право зареєструвати АН та/або РК, а також коригування до заявок на поповнення обсягу залишку пального в ЄРАН на обсяг реалізованого пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що не перевищує обсяг, обчислений за формулою відповідно до п. 232.3 ПКУ. 

АН, у тому числі зведені, реєструються з урахуванням наявних на акцизному складі/акцизному складі пересувному обсягів залишків пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом, обчислених відповідно до п. 232.3 ПКУ та синхронізацією дій з платниками акцизного податку – контрагентами (щодо постачання та отримання пального) для визначення обсягів пального, на які можуть бути зареєстровані в ЄРАН перші та другі примірники АН. 

Отже, якщо СГ має можливість виконувати податковий обов’язок, але не зареєстрував АН протягом 30 к. дн. з дня набрання чинності Законом № 3303 на обсяги реалізованого пального, до такого СГ штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН застосовуються. 

Крім цього, якщо реалізатор пального порушує граничні строки реєстрації в ЄРАН АН та/або РК, отримувач пального має право додати до декларації з акцизного податку за звітний податковий період заяву із скаргою на особу, яка реалізує пальне, за формою згідно з додатком 9 до Декларації. 

Про це інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області.