вгору

Щодо часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки

Міністерство аграрної політики і продовольства України листом від 16.05.2018 р. № 37-16-15/13794 надало інформацію щодо часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

У листі зазначається, що програму часткової компенсації вартості вітчизняної сільгосптехніки передбачено постановою КМУ від 01.03.2017 № 130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» та постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 106 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Згідно згаданих постанов часткова компенсація у розмірі 25% від вартості (без урахування ПДВ) придбаної вітчизняної сільгосптехніки надається сільгосптоваровиробникам, які придбали з 01.01.2018 р. у заводів-виробників або їх дилерів техніку й обладнання згідно із затвердженим переліком та здійснили оплату через державний банк. При цьому фермерські господарства можуть додатково ще отримати часткову компенсацію у розмірі 15% від  вартості придбаної сільгосптехніки.

Зверніть увагу! Згідно п.10 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018р. №106, часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва у розмірі 25% надається за рахунок бюджетної програми КПКВК 2801580 “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників” за напрямом “Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва”, а у розмірі 15% вартості - за рахунок бюджетної програми КПКВК 2801230 “Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств”.

Отримати таку компенсацію згідно п.3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою КМУ від 01.03.2017 р.№ 130 (далі –Порядок № 130) можуть юридичні особи та фізособи-підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів , вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, якщо питома вага вартості сільськогосподарських товарів становить не менш ніж 75% вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними та фізичними особами протягом попередніх 12-ти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Не можуть отримати  компенсацію:

• сільгоспвиробники, стосовно яких порушено справу про банкрутство та/або яких визнано банкрутами, та/або які перебувають на стадії ліквідації;

• сільгоспвиробники, що мають прострочену більш ніж 6 місяців заборгованість перед держбюджетом, Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соцстрахування, що підтверджується відповідними органами ДФС.

Згідно п.6 Порядку № 130, частковій компенсації підлягає лише вартість техніки й обладнання, включених до Переліку комісією, сформованою Мінекономрозвитку. (Положення про комісію з формування переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок коштів державного бюджету затверджено наказом Мінекономрозвитку від 13.04.2017 № 566). Ознайомитись з Переліком можна на сайті Міністерства аграрної політики і продовольства України за посиланням

Отримати компенсацію можна за умови оплати вартості сільгосптехніки через державний банк або банк, у статутному капіталі якого 75% і більше акцій належать державі  (згідно п. 10 Порядку № 130).

Форму Заявки для отримання часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва затверджено наказом Мінагрополітики України від 18.04.2017 р. № 228.

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, станом на 1 травня 2018 р. за програмою компенсації вартості сільгосптехніки аграрії придбали 953 од. техніки та обладнання на загальну вартість (з ПДВ) 354,6 млн грн. Часткову компенсацію вартості придбаної сільгосптехніки отримали  667 сільгосптоваровиробників на суму 70,7 млн грн.

З детальною інформацією про діючі урядові програми підтримки аграріїв можна ознайомитись на офіційній веб-сторінці Мінагрополітики України та на окремому веб-ресурсі Мінагрополітики Державна підтримка сільського господарства.

Нижче наводимо текст згаданого листа Міністерства аграрної політики і продовольства України  від 16.05.2018 р. № 37-16-15/13794:

 

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

від 16.05.2018 р. № 37-16-15/13794

Про використання коштів для часткової компенсації вартості сільгосптехніки

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України розглянуло Меморандум за результатами проведення 6-го Форуму бухгалтерів сільськогосподарської галузі України, м. Трускавець, в частині надання банківським установам інформації щодо часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва і повідомляє.

Мінагрополітики співпрацює із державними банками та банками, у статутному капіталі яких 75 і більше відсотків акцій належить державі (Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, ПриватБанк), в рамках забезпечення сільськогосподарських товаровиробників вітчизняною технікою та обладнанням для агропромислового комплексу шляхом здійснення часткової компенсації вартості техніки та обладнання.

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 року N 130, та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 року N 106, направлені банківським установам для використання в роботі.

Згідно з вищезазначеними порядками часткова компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам, які придбали з 1 січня 2018 року у заводів-виробників або їх дилерів техніку та обладнання згідно з Переліком та здійснили оплату через державний банк на безповоротній основі у розмірі 25 відсотків від її вартості (без урахування податку на додану вартість), а фермерські господарства можуть додатково ще отримати часткову компенсацію у розмірі 15 відсотків від її вартості.

 

Заступник директора Департаменту

землеробства та технічної політики в

АПК - начальник управління

технічної політики в АПК

П. Гринько