вгору

Щодо обов’язковості заповнення полів форм розрахункових документів

07.10.2022

Протягом 2020 – 2021 р. р. мали місце звернення суб’єктів господарювання до судів різних інстанцій в Україні з позовними заявами щодо визнання незаконними певні розділи та/або в цілому Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджених наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення), в частині визначення обов’язкових реквізитів до різних видів розрахункових документів.

ВСУ постановою від 04.08.2022 р. у справі № 640/18441/20 підтримав позицію Мінфіну та ДПС, що полягає у наступному.

Форми розрахункових документів затверджені Положенням у вигляді уніфікованих таблиць, що містять окремі визначені поля, а зміст розрахункового документа передає інформація, що повинна зазначатись платниками податків у встановленому формою вигляді, у встановленому формою полі – та є реквізитами розрахункових документів.

https://lh3.googleusercontent.com/2YP01fBnNDJk_1sRnfQRtN5WhcsvC3j1rapLuvCh_e7xWpdzqw1JRGdejp9aChubdPnRZQaMhVyZArNU1pOnHGNfE0_HK_bXaLi3SkbK4PRKueQwW87MVDBk7Hx6qDVEb4wKK0taeJLclK6QtMLCOMuWYUVK3JSPnmyu62sgrcj8_rH7oMRcojO0_g Сама по собі форма та зміст розрахункових документів не вимагає від платників податків виконання жодних додаткових обов’язків щодо адміністрування податків та/чи зборів. Але виключення окремих полів з форми чека, у випадку відсутності обов’язку у платника їх заповнювати, є нелогічним. Тим більше, що у разі відсутності певних даних, незалежно від обов’язковості їх занесення до форми чека, інформація у відповідному полі чеку не заповнюється.

Водночас, відсутність обов’язкових реквізитів розрахункових документів, за умови наявності інформації та відповідно до обов’язку платника податків заповнити інформацією відповідні поля форми чека, будуть призводити до визнання таких розрахункових документів невідповідними.

Отже, заповнення полів форми розрахункових документів є обовʼязковим лише за умови наявності у платника податків інформації, яка безпосередньо пов’язана з ним і відповідає змісту розрахункового документа, що формується.

Приклади:

  • не заповнюють поля для платників ПДВ платники, що не є платниками цього податку, альтернативний спосіб заповнення «Без ПДВ»;
  • не заповнюють поля для акцизного податку платники, що не є платниками цього податку, альтернативний спосіб заповнення «Без АП»;
  • не заповнюють поле код УКТЗЕД по товарам, що не є підакцизними.

Наведені приклади не є виключними.

Про це повідомила ДПС.