вгору

Щодо особливостей заповнення звітів 1-ВП та 1-ОП: загальні питання

При заповненні звітів за формами № 1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» та № 1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», які затверджені наказом Мінфіну від 18.06.2024 р. № 296 (далі – Наказ № 296), слід використовувати відповіді на питання щодо заповнення форм звітів 1-ВП та 1-ОП, які додаються

Водночас, звертаємо увагу суб’єктів господарювання – ліцензіатів на можливість подати уточнені звіти у відповідні терміни, визначені ст. 72 Закону України від 18.06.2024 р. № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817), без застосування штрафів, встановлених п. п. 30–33 ч. другої ст. 73 цього Закону, а саме: 

  • для ліцензіатів, що подають щомісячний звіт (п. 3 ст. 72 Закону № 3817) – у разі подання уточнених звітів до кінця місяця, наступного за звітним місяцем, за який допущені помилки; 
  • для малих виробництв дистилятів, малих виробництв виноробної продукції, малих виробництв пива – якщо у кварталі, наступному за звітним роком, ними самостійно виявлено помилки у поданому ними щорічному звіті, вони зобов’язані подати уточнений звіт до кінця такого кварталу. 

Загальні питання щодо заповнення звітів відповідно до Наказу № 296 

1. Чи має дублюватися інформація у звітах форми 1-ВП, 1-ОП щодо видів продукції / товарів, якщо виробник окрім виготовлення певного виду продукції / товарів ще має надходження цього виду продукції / товарів від інших суб’єктів господарювання з метою реалізації в рамках оптової діяльності? 

Відповідно до п. 1 розд. І Порядку заповнення звіту форми № 1-ОП (далі – Порядок № 1-ОП) зазначений звіт подають ліцензіати, які отримали ліцензії на оптову торгівлю спиртом (у т. ч. біоетанолом), спиртовими дистилятами, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та / або експорт, імпорт зазначеної продукції, крім виробників зазначеної продукції / товару (далі – продукція / товар). 

Отже, ліцензіати – виробники подають тільки Звіт форми № 1-ВП, в якому (відповідно до п. 1 розд. ІІІ Порядку заповнення звіту форми № 1-ВП, далі – Порядок № 1 ВП) щодо заповнення розділу II «Обсяги обігу товару, готового для реалізації кінцевому споживачу») у розділі ІІ зазначається інформація про продукцію / товар, обсяг яких придбаний / отриманий в інших суб’єктів господарювання з метою реалізації в рамках оптової діяльності. 

Отже, дублювання інформації у звітах форми 1-ВП, 1-ОП щодо видів продукції / товарів, якщо виробник окрім виготовлення певного виду продукції / товарів ще має надходження цього виду продукції/товарів від інших суб’єктів господарювання з метою реалізації в рамках оптової діяльності, не відбувається. 

2. Чи передбачено новими формами 1-ВП, 1-ОП подання уточнюючого звіту за попередні періоди, коли звітність була подана згідно з формами 1-ОА, 1-ОТ, 2-РС? 

У зв’язку із набранням чинності з 01.10.2024 р. Наказом № 296 та втратою чинності попередніх форм звітів, що затверджені наказом Мінфіну від 11.02.2026 р. № 49 (далі – Наказ № 49), починаючи з жовтня 2024 р. звіти подаються за новими формами, в т. ч. уточнені звіти за попередні звітні періоди, в т. ч. якщо звітність, яка уточнюється, була подана згідно з формами, що затверджені Наказом № 49 (зокрема, за формою звіту 1-ВП при уточненні звітів, поданих за формою 1-РС, 2-РС, 3-РС). 

3. Яким чином зазначити реєстраційний номер ліцензії, якщо суб’єкт господарювання має декілька ліцензій на здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами? 

У рядку 09 загальних частин звітів форм 1-ВП та 1-ОП, який має текстовий формат, суб’єкт господарювання має можливість зазначити всі наявні у нього ліцензії. 

Повний перелік запитань-відповідей читайте на сайті ДПСУ. 

До відома! Електронні форми звітів № 1-ВП (ідентифікатор форми – J/F0206409) та № 1-ОП (J/F0206509) зручно заповнити і подати в M.E.Doc.