вгору

Щодо відновлення податкових перевірок – від Н. Южаніної

Нагадуємо нашим читачам, про прийняття у першому читанні скасування мораторію на проведення податкових перевірок, ми повідомляли тут. Йдеться про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» від 16.10.2023 р. № 10016-д (далі – Законопроект № 10016-д).

За словами Н. Южаніної, членкині Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, на жаль, жодної із 695 правок, поданих народними депутатами, не було ними навіть представлено ні на робочій групі, ні на комітеті. 

Що змінилося до другого читання в законопроекті 10016-д? 

1. На проведення планових перевірок мораторій знімається повністю, але перевірки в так званому спецрежимі будуть застосовуватися починаючи з 01.12.2023 р. до кінця 2024 р. 

Н. Южаніна пропонувала розпочинати такі перевірки хоча б з 01.01.2024 р.  

2. Критерій включення до перевірок, за яким рівень сплати податку на прибуток на 50% і більше менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі,за ініціативою Н. Южаніної, не поширюватиметься на платників єдиного податку, а до підприємств відповідної галузі будуть включені платники податків за їх основним видом економічної діяльності. 

3. Зміни до плану-графіка перевірок вноситимуться щомісяця (Н. Южаніна пропонувала вносити такі зміни за довоєнним порядком – по 1 разу в І і ІІ кварталах).  

4. Мораторій на перевірки платників єдиного податку 1 та  2 скасовується з 01.12.2024 р. (пропонувалось – до кінця воєнного стану).  

Зверніть увагу! Категорично не була підтримана головою комітету пропозиція Н. Южаніної щодо інформування через Електронний кабінет кожного платника, який відповідає критеріям включення до плану-графіка перевірок. 

5. Збережено продовження мораторію щодо юросіб, які розташовані на окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій. 

Наступний етап відстоювання прав платників податків – у сесійній залі.