вгору

Штрафи за неподання звітів про КІК не застосовуються до кінця воєнного стану

ВРУ прийнято у другому читанні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів від 06.11.2023 № 10168-2

Згідно з пояснювальною запискою метою прийняття цього Закону є мінімізація поширених схем ухилення від оподаткування під час здійснення платниками операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції (зернових та олійних культур). 

Крім того, у другому читанні до цього законопроекту було прийнято норму щодо незастосування штрафів за неподання звітів про КІК  до кінця воєнного стану.  

А саме, передбачено доповнити новим пунктом 72 підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) про те, що, тимчасово, з 1 січня 2022 року та протягом дії воєнного стану в Україні, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано: 

- до платників податків не застосовуються штрафні санкції за порушення, передбачені абзацами першим - восьмим п. 120.7 ПКУ

- до платника податків, його посадових осіб не застосовується адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення, пов’язані із застосуванням норм статті 39-2 ПКУ

 - інформація та/або документи, отримані контролюючим органом відповідно до статті 39-2 ПКУ

а) є інформацією з обмеженим доступом, що не може бути витребувана та/або передана правоохоронним органам на їх запит чи в рамках процедур, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України; 

б) не може вважатися доказами у кримінальному провадженні у розумінні статті 84 Кримінального процесуального кодексу України. 

Відлік строку давності, передбаченого ст. 102 ПКУ, для визначення податкового зобов’язання, пов’язаного з інформацією, що міститься у звітах про контрольовані іноземні компанії, починається з дати подання такого звіту до контролюючого органу. 

Зауважимо, що незважаючи на прийняту норму про незастосування штрафів за неподання звітів про КІК до кінця воєнного стану, краще подати звіт про КІК своєчасно. Адже, через шість місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, штрафні санкції будуть знову застосовуватись.