вгору

Соціальна підтримка платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів

ДПС оприлюднила Інформаційний лист № 17 щодо додаткових заходів підтримки громадян та малого бізнесу, які запроваджені Законами України:

  • «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» від 04.12.2020 р. №1071-IX (далі – Закон № 1071);
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ (далі – Закон № 1072).

Зазначені Закони набрали чинності з 10 грудня 2020 року.

 Цей лист носить інформаційний характер та не є індивідуальною податковою консультацією, Інформаційний лист ґрунтується на положеннях чинного законодавства України та практики його застосування, які можуть змінитися в майбутньому.

Види матеріальної допомоги та компенсацій, які будуть надаватися відповідно до Закону № 1071

Закон № 1071 спрямований на соціальну підтримку у 2020-2021 роках застрахованих осіб та надання допомоги суб’єктам господарювання (юридичним особам, фізичним особам – підприємцям) на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Соціальна підтримка, передбачена цим Законом, реалізується в таких формах:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (яка надається відповідно до ст. 2 Закону) – одноразова виплата держави у зв’язку із втратою частини заробітної плати найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та у зв’язку із втратою частини доходу фізичними особами – підприємцями, економічна діяльність яких підпадає під обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводить до їх тимчасового зупинення;
  • одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання – юридичним особам (яка надається відповідно до ст. 3 Закону) – одноразова виплата держави суб’єктам господарювання – юридичним особам задля збереження робочих місць з метою виплати найманим працівникам суб’єкта господарювання одноразової матеріальної допомоги в період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • одноразова компенсація суб’єктам господарювання – юридичним особам (яка надається відповідно до ст. 4 Закону) – одноразова виплата держави суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ.

У свою чергу, Закон № 1072 передбачає звільнення від оподаткування матеріальної допомоги та компенсації, що надаються згідно із Законом № 1071, визначає механізми розв'язання боргів платників податків перед державою тощо. Про це – у наших наступних матеріалах.