вгору

Статистична звітність у 2018 році

Держстат оприлюднив на веб-сайті Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватися респондентами в електронному вигляді у 2018 році.

Зазначається, що вказаний перелік форм розширюватиметься в міру їх реалізації в електронному вигляді. Якщо є необхідність подання форми статистичної або фінансової звітності до дати її включення в зазначений перелік форм, то таку форму можна подати у паперовому вигляді.

Повний перелік усіх чинних у 2018 році статистичних форм затверджено наказом Держстату від 20 грудня 2017 року № 330, з ним можна ознайомитись у рубриці Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2018 рік.

Про терміни подання тієї чи іншої статистичної форми ви дізнаєтесь, зазирнувши у Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2018 році.

Про зміну термінів та періодичності подання статистичних форм, відміну чи запровадження нових форм державних статистичних спостережень Держстат інформує у розділі Зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики у 2018 році офіційного веб-сайту.

Подання даних органам державної статистики передбачено нормами діючого законодавства, зокрема, Господарським кодексом України (ст.19 пункт 8) та Законом України  “Про державну статистику”. Згідно зі статтею 18 Закону України “Про державну статистику” респонденти зобов’язані безкоштовно у повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію і дані бухгалтерського обліку.

Неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням тягне за собою накладення штрафу на громадян – у розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян згідно статті 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В програмі «М.E.Doc» реалізовані всі форми статистичної звітності та всі довідники, які використовуються таких формах для своєчасного подання статистичної звітності в поточному періоді.