вгору

Строк реєстрації від’ємного розрахунку коригування

Нагадаємо нашим користувачам, що строки реєстрації у ЄРПН від’ємного розрахунку коригування відрізняються від строку реєстрації інших розрахунків коригування.

Строк реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування до них (РК) встановлено п. 201.10 Податкового кодексу України, відповідно до якого реєстрація ПН/РК у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

Звертаємо увагу, що до 01.01.2018 року строк реєстрації для всіх податкових накладних та розрахунків коригування був однаковий. Однак після 01.01.2018 року були внесені зміни до п. 201.10 ПКУ, відповідно до яких строк реєстрації від’ємного РК було змінено і тепер він залежить від отримання такого РК покупцем.

Отже, реєстрація від’ємного РК у ЄРПН з 01.01.2018 року повинна здійснюватись протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).