вгору

Строки давності щодо стягнення ЄСВ

Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) повинен сплачуватися своєчасно і у повному обсязі. 

Недоїмка - це сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464-VI (далі - Закон № 2464), обчислена податковим органом у випадках, передбачених Законом (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464). 

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 Закону №2464).  

Зверніть увагу! Якщо платники ігнорують свій обов’язок щодо сплати ЄСВ, органи ДПС надсилають таким платникам вимоги про сплату боргу (недоїмки). У разі, якщо протягом 10 календарних днів з дня надходження вимога залишається непогашеною або не оскарженою у встановленому порядку, орган ДПС надсилає таку вимогу до державної виконавчої служби для її подальшого примусового виконання. 

Слід відмітити, що відповідно до діючого законодавства строки давності щодо стягнення ЄСВ не застосовуються, а його примусове стягнення супроводжується блокуванням рахунків платника у банківських установах, арештом майна таких платників тощо (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464). 

Про це зазначили податківці ДПС у Черкаській області.