вгору

Строки зберігання первинних документів

Головне управління ДФС у Миколаївській області нагадує, що згідно з п. 44.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники зобов’язані забезпечувати зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, протягом:

- не менш як 1095 днів (2555 днів – для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи;

- передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності, – у разі неподання такої звітності.

Водночас, звертаємо увагу, що п. 44.4 ПКУ вимагає зберігати  зазначені документи, пов'язані з предметом перевірки, проведенням процедури адміністративного оскарження прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення або судового розгляду, до закінчення перевірки та передбаченого законом строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менше строків, передбачених п. 44.3 ПКУ.

Отже, документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, повинні зберігатися до закінчення перевірки та передбаченого законодавством строку оскарження її результатів, але не менше 3 років, а для контрольованих операцій – 7 років.

За незбереження первинних документів для платників податків застосовуються штрафні санкції відповідно до п.121.1 ПКУ у вигляді штрафу у розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року застосовано штраф за таке саме порушення, передбачають застосування штрафу у розмірі 1020 гривень.

До відома! У матеріалі мова йде лише про первинні документи з обчислення і сплати податків і зборів. Водночас для деяких первинних документів, наприклад, з кадрової документації підприємства, виплати заробітної плати, встановлені тривалі строки збереження, а саме 5, 10, 75 років. Для полегшення роботи з визначення строків зберігання первинних документів було розроблено Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Міністерства юстиції України 12.04.2012  № 578/5.