вгору

Технічна помилка в ЄДР: як виправити?

Управління держреєстрації Центрально-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції надало роз’яснення, як виправити технічну помилку в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань?

Статтею 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі – Закон № 755) визначено, що:

  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) – єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.
  • технічна помилка – описка, друкарська, граматична, арифметична помилка, допущена державним реєстратором під час проведення ним реєстраційних дій.

Відповідно до ст. 32 Закону № 755 передбачено необхідний алгоритм дій у разі виявлення у відомостях ЄДР помилки, допущеної суб’єктом державної реєстрації, а саме:

  • заявник письмово в паперовій або електронній формі повідомляє про це суб’єкта державної реєстрації;
  • суб’єкт держреєстрації перевіряє відповідність відомостей ЄДР інформації, що міститься в документах, що стали підставою для внесення цих відомостей;
  • якщо факт невідповідності підтверджено, суб’єкт державної реєстрації безоплатно виправляє допущену помилку в день надходження повідомлення.
  • якщо помилка у відомостях ЄДР, допущена не з вини суб’єкта державної реєстрації, її виправлення здійснюється за плату;
  • при виявленні допущеної помилки суб’єктом держреєстрації самостійно, він в одноденний строк безоплатно виправляє допущену помилку та письмово повідомляє про це заявника;
  • якщо помилка допущена внаслідок наявності помилок у документах, на підставі яких були внесені відповідні відомості, її виправлення здійснюється після виправлення помилок у таких документах.

Виправлення помилок у відомостях ЄДР може здійснюватися також на підставі судового рішення.

Статтею 36 Закону № 755 встановлено розміри адміністративного збору за виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, зокрема:

1) у разі помилки, допущеної під час держреєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що здійснювалася на підставі документів, поданих:

  • в паперовій формі – 30% від 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі – ПМПО) (станом на 2021 рік – 200 грн);
  • в електронній формі – 30% від 75% від 0,3 ПМПО (станом на 2021 рік – 150 грн);

2) у разі помилки, допущеної під час держреєстрації змін відомостей про благодійну організацію та про П. І. Б. або місцезнаходження ФОП, що здійснювалася на підставі документів, поданих:

в паперовій формі – 30% від 0,1 ПМПО (станом на 2021 рік – 70 грн);

в електронній формі – 30% від 75% від 0,1 ПМПО (станом на 2021 рік – 50 грн).

Отже, навіть якщо помилку допущено з вини заявника, але під час проведення реєстраційних дій, що здійснюються без справляння адміністративного збору (наприклад створення, зміни до інформації про здійснення зв'язку), або щодо юридичної особи, що звільнена від його сплати (наприклад органи державної влади чи місцевого самоврядування), виправлення такої помилки здійснюється безоплатно.

Про це інформує Мін’юст.