вгору

Тимчасові послаблення при реєстрації ПН/РК: Закон № 2876 набрав чинності з 08.02.2023 р.

08.02.2023 р. набрав чинності Закон України “Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування” від 12.01.2023 р. № 2876-IX (далі – Закон № 2876), на наступний день після його офіційного опублікування в “Голосі України” № 26 від 07.02.2023 р. Про прийняття законопроекту № 8079 ми інформували тут.

Які зміни передбачені на період воєнного стану (з дня набрання чинності цим Законом) та протягом 6 місяців після його припинення для реєстрації ПН/РК?

1. Продовжено граничні терміни реєстрації податкових накладних. 

Тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація ПН/РК до ПН у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків (п. 89 підрозд. 2 розд. XX ПКУ): 

  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені (тобто, граничний строк реєстрації збільшено на + 5 к. дн.); 
  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені (граничний строк реєстрації збільшено на + 3 к. дн.); 
  • для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем) (граничний строк реєстрації збільшено на + 3 к. дн.). 

2. Зменшено штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних до 2-5-10-15-25% суми ПДВ замість 10-20-30-40-50% залежно від строку такого порушення. 

Тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого п. 89 цього підрозділу, для реєстрації ПН/РК до такої ПН в ЄРПН, встановлюється у розмірі (п. 90 підрозд. 2 розд. XX ПКУ): 

  • 2% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів; 
  • 5% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів; 
  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів; 
  • 15% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;
  • 25% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

3. Тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, збільшено час роботи електронних сервісів податкових органів у робочі дні – з 8 до 20 години (+ 2 год), а операційний день, на який припадатиме граничний строк реєстрації податкових накладних, триватиме з 0:00 до 24:00 годин (тобто, операційний день стане цілодобовим в останній день реєстрації ПН/РК)(нова редакція пп. 69.18 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації щодо ПН/РК, поданих для реєстрації в ЄРПН протягом операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК, надсилається платнику податку не пізніше наступного операційного дня.

Якщо протягом наступного операційного дня після операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК, не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в ЄРПН.

Підтвердженням продавцю про прийняття його ПН/РК до ЄРПН є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається не пізніше наступного операційного дня.

Наразі чекаємо роз’яснень податківців щодо застосування норм Закону № 2876 для перехідних ситуацій.