вгору

Торгівля алкогольною продукцією у заборонених місцях: відповідальність

Про основні обмеження щодо продажу алкоголю та тютюну ми повідомляли тут

Сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (у т. ч.  іноземними СГ, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби. 

Відповідальність за порушення 

Згідно зі ст. 17 Закону № 481 до суб’єктів господарювання (у т. ч. іноземних, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінсанкції у вигляді штрафів у разі порушення вимог ст. 15-3 Закону № 481 у розмірі 6800 грн. 

Частинами другою і третьою ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), передбачено, що порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння (далі – товари), а саме: торгівля такими товарами у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, визначених рішенням відповідного органу місцевого самоврядування як такі, де роздрібна торгівля ними через торгові автомати чи особами, які не досягли 18-річного віку, а також їх продаж особі, яка не досягла 18-річного віку, або продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менш як 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар), або торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби, 

- тягне за собою накладення штрафу від 400 до 800 нмдг (від 6800 грн – 13600 грн). 

Торгівля такими товарами з лотків, у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, – 

- тягне за собою накладення штрафу від 400 до 800 нмдг (від 6800 грн – 13600 грн). з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. 

Дії, передбачені ч. ч. першою чи третьою ст. 156 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 800 до 1400 нмдг (від 13600 до 23800 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. 

Про це повідомило ГУ ДПС у Запорізькій області.