вгору

Трансфертне ціноутворення: затверджено новий перелік держав для визначення контрольованих операцій

1 січня 2018 року набула чинності постанова Кабінету міністрів України від 27.12.2017 р. № 1045, якою Кабінет Міністрів, у відповідності до п.п.39.2.1.1 ст.39 ПКУ та з урахуванням критеріїв, передбачених п.39.2.1.2 ст.39 ПКУ затвердив перелік держав (територій), операцій з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення.

Перелік затверджено з метою запобігти ухиленню від сплати податків та розмиванню податкової бази та забезпечити оподаткування прибутку в країні його створення, що дозволить збільшити надходження до державного бюджету України за рахунок оподаткування прибутку, створеного в Україні.

Операції з контрагентом, зареєстрованим у державі (на території), включеній до зазначеного переліку, визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення з 1 січня 2018 року.

До затвердженого постановою КМУ 1045 переліку увійшли 85 держав (територій).

У порівнянні з попереднім переліком, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 977-р, з 1 січня 2018 року потрапило під контроль, зокрема,  трансфертне ціноутворення в операціях з контрагентами з наступних держав (територій): Бурунді, Вануату, Гваделупа, Гватемала, Грузія, Джібуті, Співдружність Домініки, Домініканська Республіка, Естонія, Іран, Куба, Лаос, Латвія, Ліван, Мальта, Марокко,  Монако, ОАЕ, Пуерто-Ріко, Сінгапур, Угорщина.