вгору

Трирічні «канікули» для новостворених ФОПів: є проект

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання пільг в оподаткуванні доходів, отриманих самозайнятими особами у сфері послуг (від 17.09.2019 №2150).

Документ передбачає запровадження механізму одноразового звільнення від оподаткування новостворюваних (зареєстрованих безробітних) самозайнятих осіб для здійснення ними підприємницької діяльності строком на три роки.

Відповідні зміни планується внести до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), доповнивши новою статтею 177-1.

А саме, п. 177-1.1 ПКУ передбачається, що самозайняті особи, які зареєстровані безробітними відповідно до вимог закону, провадять підприємницьку діяльність у сфері послуг та стали на облік в контролюючому органі, звільняються від оподаткування, ведення обліку доходів і витрат та подання податкової звітності строком на три роки з дня взяття їх на такий облік. Повторне звільнення від оподаткування, ведення обліку доходів і витрат та подання податкової звітності відносно однієї й тієї ж особи – не здійснюється.

Нагадаємо, що самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності. Незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (пп. 14.1.226 ПКУ).

Отже, документом планується запровадження податкових «канікул» строком на 3 роки для безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості та зареєструвались фізособою-підприємцем (на загальній системі оподаткування) або особою, що провадить незалежну професійну  діяльність.

У разі прийняття даного законопроекту зміни набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

До речі, на сьогодні безробітні, які офіційно перебувають на обліку в центрі зайнятості, та планують зареєструватись фізособою-підприємцем, можуть отримати одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності. Її розмір залежить від часу перебування безробітного на обліку в центрі зайнятості та суми допомоги по безробіттю, яку він отримував.