вгору

Тривалість робочого часу може бути збільшена - Держпраці

Тривалість робочого часу може бути збільшено у зв'язку із воєнним станом на деяких підприємствах. Про це зазначили фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці. 

Нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо).  

Скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень. Це встановлено вимогами ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі - Закон № 2136). 

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем. 

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин. 

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми Кодексу законів про працю: 

  • ст. 53 щодо тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів; 
  • ч. першої ст. 65 щодо граничних норм застосування надурочних робіт; 
  • ч. третьої - п’ятої ст. 67 щодо випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого; 
  • ст. 71 щодо заборони роботи у вихідні дні; 
  • ст. 73 щодо роботи у святкові та неробочі дні;  
  • ст. 78-1 щодо неврахування святкових і неробочих днів при визначенні тривалості щорічних відпусток; 
  • та ч. другої ст. 5 Закону України “Про відпустки” щодо роботи у святкові та неробочі дні. 

У разі встановлення нормальної тривалості робочого часу понад норму, встановлену відповідно до законодавства, оплата праці здійснюється у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці.