вгору

У Положення про реєстрацію фізосіб у ДРФО внесли зміни

23.07.2023 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 09.06.2023 р. № 305 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків» (далі – наказ № 305), із змінами, внесеними наказом Мінфіну від 30.06.2023 р. № 356. 

Відповідно до наказу Положення приводиться у відповідність до чинного законодавства України. 

Що передбачено? 

Зміни передбачають, зокрема: 

1. Внесення фізособами – платниками податків до заяв, пов’язаних з реєстрацією фізосіб у ДРФО, інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи; для внутрішньо переміщених осіб про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО). 

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів: 

  • витяг з реєстру територіальної громади; 
  • паспорт, виготовлений у формі книжечки; 
  • тимчасове посвідчення громадянина України. 

За потреби підтвердження відомостей про зареєстроване місце проживання, що внесені до паспорта у формі книжечки, перевірка таких відомостей здійснюється через відомчу інформаційну систему. 

Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік ВПО така особа подає довідку про взяття на облік ВПО відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 р. № 509.  

2. Подання іноземцем заяви на набуття статусу електронного резидента (е-резидента) прирівнюється до особистого подання до відповідного контролюючого органу Облікової картки № 1ДР. 

3. Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. При цьому контролюючі органи забезпечують перевірку таких документів у порядку, визначеному законодавством. 

4. Обслуговування громадян терорганами ДПС здійснюється з дотриманням принципу екстериторіальності, тобто незалежно від місця реєстрації фізособи. Отже, для проведення реєстрації або внесення змін до ДРФО фізособи можуть подати документи до будь-якого контролюючого органу. 

5. Додатки 2, 3, 5–8, 10–15 до Положення викладено в нових редакціях.