вгору

Уповноважений підписувати ПН бухгалтер звільнився: хто накладає підпис?

Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – ПН/ РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) здійснюється відповідно до вимог Податкового Кодексу України (далі – ПКУ) та Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Статтею 201 ПКУ визначено, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН.

Нагадуємо нашим читачам, електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV (далі – Закон № 851), та «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Для ідентифікації автора електронного документа використовується електронний підпис, накладанням якого завершується створення такого електронного документа (ст. 6 Закону № 851).

Пунктом 10 Порядку № 1246 передбачено, що до ЄРПН приймаються ПН/ РК, складені в електронній формі з накладенням:

  • КЕП головного бухгалтера (бухгалтера) або КЕП керівника (за відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера) та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності) постачальника (продавця), що є юрособою;
  • КЕП постачальника (продавця), що є фізособою-підприємцем.

Визначення, зміна переліку уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації від імені платника податків, а також визначення їхніх повноважень здійснюється керівником платника податків.

Отже, у разі звільнення особи, уповноваженої підписувати ПН/РК до закінчення граничного терміну їх реєстрації в ЄРПН, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування здійснюється з накладенням КЕП головного бухгалтера (бухгалтера) або КЕП керівника (за відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера).

Про це інформує ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області.