вгору

Уряд готовий допомагати бізнесу

Уряд працює над запуском програми доступних кредитів для підприємців. Про це зазначено на сайті Мінекономіки.

Розроблено декілька напрямів надання допомоги бізнесу.

Перший напрямок - це субсидування відсоткової ставки.

Нагадаємо, на сьогодні облікова ставка НБУ становить 8%, про це у матеріалі.

І другий напрямок – це доступ до портфельних гарантій для банків. Дане питання зараз знаходиться на розгляді у ВРУ. Це потрібно для того, аби кредитувати пріоритетні сектори економіки, підсилювати певні галузі, які страждають від тієї чи іншої кризи.

Наразі Уряд пропонує, якщо ваш бізнес має оборот до 10 млн євро і Ви маєте кредит в банку, держава компенсує вам погашення процентів протягом одного року (тобто, ваші проценти будь дорівнювати 0%).

Про програму доступних кредитів, читайте тут.

Водночас в Мінекономіки наголосили, що без кредитування росту економіки не буде. Для того, щоб економіка почала рости на 7-8% в рік, треба щоб банківська система щорічно видавала близько 400 млрд грн кредитів.

Для цього потрібно, по-перше, щоб у банків з’явилася мотивація кредитувати. По-друге, точкова допомога від держави, наприклад, додаткові держгарантії для секторів, які або постраждали від карантину, чи від засухи, або потребують інноваційного розвитку.

Так само державі треба частково брати ризики у довгострокових інфраструктурних проєктах, які можуть бути цікавими та зрозумілими для кредиторів.

Також читайте про напрямки підтримки фермерських господарств та кооперативів та про підпримку аграріям від Уряду у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S