вгору

Уряд пропонує внести зміни до ПКУ щодо акцизного податку

На сайті ДФС оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання існуючих проблемних питань та удосконалення адміністрування акцизного податку» (далі – законопроект).

Метою даного законопроекту є запровадження ефективного та прозорого контролю за обігом та реалізацією всіх видів підакцизного пального шляхом ведення в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП), окремого обліку реалізації пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, виробленого на митній території України або ввезеного на митну територію України, з яких сплачено акцизний податок.

Зокрема, це стосується необхідності врахування в СЕАРП операцій з реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення.

До відома! Згідно з пп.213.3.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від оподаткування акцизним податком звільняються операції з реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення

Також метою законопроекту є внесення до ПКУ таких змін:

одиниці виміру пального з кг на літр;

ведення в СЕАРП залишків пального яке перейшло у власність до новостворених підприємств, утворених шляхом реорганізації, приєднання, злиття чи перетворення;

визначення чіткої процедури анулювання реєстрації платника акцизного податку з реалізації пального;

контролю за цільовим використанням пального для авіатранспорту (на даний момент цільове використання законодавчо не врегульовано).

Увага! Зауваження та пропозиції до зазначеного законопроекту можуть надсилатися упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на адресу:

Державної фіскальної служби України: 04655, МПС, м. Київ – 53, Львівська площа, 8, е-mail: [email protected]

Міністерства фінансів України: 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, е-mail: [email protected]