вгору

Уряд скасував реєстр виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення та інші застарілі норми

В Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців.  

Кабмін скасував реєстр виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення, який до сьогодні вело Міністерство економіки. Також втрачають чинність рішення про внесення в реєстр та відповідні свідоцтва, які надавалися бізнесу, представленому в реєстрі.  

Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 9 квітня 2024 року. 

Також цим же рішенням Кабмін скасував норму, відповідно до якої Міністерство економіки за участі Генштабу ЗСУ були визначені головними виконавцями робіт з легалізації програмного забезпечення в органах влади та боротьби з його нелегальним використанням. Норма була ухвалена ще на початку 2000-х та нині втратила актуальність. 

«Уряд скасував застарілі та неефективні норми й процедури у сфері держрегулювання господарської діяльності, які лише обтяжували роботу бізнесу. З часу їх ухвалення нормативно-правове поле, що регулює сферу ІТ, було суттєво удосконалене. Сьогодні працюють більш дієві та ефективні механізми у сфері інформатизації, інструменти кібербезпеки та захисту інформації, якими опікуються уповноважені органи – Мінцифри, Держслужба спецзв’язку та інші. Мінекономіки не є профільним органом у цій сфері, тож логічно, щоб непрофільні функції були зняті з Міністерства», - зазначив заступник Міністра економіки Віталій Кіндратів. 

Відповідно до рішення Уряду, інформація, що міститься в реєстрі, буде архівована та збережена. 

Про попереднє рішення Уряду про скасування застарілих актів, яке було ухвалено у березні 2024 р., ми писали тут.