вгору

Валютна лібералізація НБУ: що дозволено?

НБУ крокує у напрямку валютної лібералізації. Так, з 30 червня 2021 року:

1. Уповноважені установи матимуть змогу продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам за безготівкові кошти в гривні через платіжні пристрої з використанням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює таку операцію.

Також уповноваженим установам буде дозволено здійснювати купівлю та продаж готівкової іноземної валюти фізособам за безготівкові кошти у гривні у касах уповноважених установ, їх відокремлених підрозділів, пунктах обміну іноземної валюти.

2. Банки зможуть здійснювати операції з купівлі та продажу банківських металів із фізичною поставкою за безготівкові кошти у гривні фізособам, а також операції з продажу банківських металів у вигляді монет – юридичним особам.

3. Розширено можливості громадян з інвестування за кордон: фізособа-резидент зможе проводити відповідні операції за участі резидента-торговця цінними паперами.

Зміни передбачають, що для здійснення інвестиції в іноземні фінінструменти торговець діятиме як брокер (за рахунок такої фізособи). Так, кошти в інвалюті переказуватимуться з поточного рахунку громадянина в банку на поточний рахунок торговця, відкритий в цьому ж банку, з подальшим їх переказом за кордон або на поточні рахунки нерезидентів, відкриті в Україні.

4. Уточнено перелік виключень з річного е-ліміту для низки валютних операцій юросіб та фізосіб-підприємців.

Зокрема, до них було віднесено операції з відшкодування резидентом-боржником коштів нерезиденту гаранту, який виконав забезпечене гарантією чи порукою зобов’язання резидента боржника перед резидентом-кредитором.

5.  Знято обмеження строку на коригування помилкової інформації у повідомленні про договір, що було надано банком до АІС НБУ «Кредитні договори з нерезидентами».

Відповідні кроки удосконалять окремі положення нормативно-правових актів НБУ у валютній сфері та сприятимуть подальшому розвитку нових послуг, які надаватимуться уповноваженими установами у сфері торгівлі валютними цінностями, а також посиленню захисту громадян при інвестуванні за кордон.

Ці зміни затверджені постановою Правління НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 29.06.2021 р. № 62 та набули чинності 30.06.2021 р.