вгору

Відмова продавця скласти податкову накладну: що робити покупцю?

Іноді трапляються випадки, коли продавець відмовляється складати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної. Про те, що робити у такому випадку покупцю-платнику ПДВ, повідомили податківці ГУ ДПС у Чернівецькій області. 

Так, у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН ПН/РК покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН.  

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією. 

У разі відмови скласти ПН/РК покупець також має право заповнити заяву із скаргою на такого продавця до податкової декларації з ПДВ. 

Форма заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування (Д7) (додаток 7) затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, зі змінами. 

Виходячи з форми додатку 7 до декларації у відповідних його графах покупцю необхідно вказувати показники, що підтверджуються первинними документами, копії яких додаються до заяви, а також опис порушень продавця. Зокрема, у разі відмови скласти ПН/РК зазначаються номер і дата первинного документа, що засвідчує факт сплати податку у зв’язку з придбанням товарів/послуг, або факт отримання/повернення таких товарів/послуг. 

При цьому подання додатку 7 до декларації не є підставою для формування податкового кредиту покупцем товарів/послуг. 

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Чернівецькій області. 

Нагадаємо нашим читачам, що з 01.09.2023 року діє нова форма податкової декларації з ПДВ. Податкову декларацію з ПДВ з додатками (ідентифікатор форми J/F0200125), зокрема, Заяву про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН ПН/РК (Д7), ідентифікатор форми - J/F0215825 зручно подавати в програмі M.E.Doc.