вгору

Відповідальність платників податків за неподання (несвоєчасне подання) Звіту, Повідомлення про МГК

Нагадаємо нашим читачам, що наближається граничний термін подання платниками податків звітів про контрольовані операції (далі – Звіт) та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення про МГК), які є окремими формами звітності для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням (далі – ТЦ). 

Як ми вже писали раніше, останній день подання Повідомлення про МГК та Звіту за 2022 звітний рік02.10.2023 року. 

Наразі про це зазначила також Пресслужба ДПСУ. 

Також зверніть увагу, що починаючи з 2022 звітного року, Повідомлення про МГК подають лише платники податків, які є учасниками відповідної міжнародної групи компаній та у звітному році здійснювали КО. 

Крім того, податківці повідомили про відповідальність за неподання звітності. 

Так, відповідальність платників податків за неподання (несвоєчасне подання) Звіту, Повідомлення про МГК, невключення до наданого Звіту або надання недостовірної інформації в Повідомленні про МГК передбачена ст. 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Як приклад, штраф за неподання Звіту про КО за 2022 звітний рік становить 744300 грн, а за неподання Повідомлення про МГК за аналогічний період – 124050 гривень. 

Слід зауважити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, діють особливі правила притягнення платників податків до відповідальності за порушення податкового законодавства. 

Нормами ПКУ (п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ) визначено, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо подання звітності, він звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

Для платників податків, які ще не подали Звіт та/або Повідомлення про МГК, ДПСУ підготувала презентаційні матеріали щодо алгоритмів їх заповнення. 

У разі самостійно виявлених помилок у вже поданому Звіті та/або Повідомленні про МГК платник податків має право подати зазначену звітність з позначкою «звітна нова» до граничного строку її подання. 

Зверніть увагу, що у разі застосування платником податків під час здійснення КО умов, що не відповідають принципу «витягнутої руки», та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни КО і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку на прибуток підприємств, яка підлягає сплаті до бюджету (пп. 39.5.4.1 ПКУ). 

Поряд з цим пп. 69.38 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені. 

Тому ДПС з метою визначення необхідності проведення самостійного коригування рекомендує платникам податків переглянути проведені як протягом 2022 року, так і попередніх звітних періодів операції на відповідність принципу «витягнутої руки» та скористатись можливістю подання уточнюючих розрахунків без застосування штрафних санкцій та пені. 

До відома наших користувачів, зручно подати Повідомлення про участь в міжнародній групі компаній (ідентифікатор форми J1800102) та Звіт про контрольовані операції (ідентифікатор форми J0104706 ) у М.E.Doc.