вгору

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання інформації про кінцевого бенефіціара

Мін’юст наказом від 12.05.2020 № 1626/5 (далі – Наказ №1626) затвердив  зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України.
Зокрема, зміни внесені до:

  • Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін’юсту від 09.02.2016 року № 359/5 (далі – Порядок №359);
  • Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері державної реєстрації, затвердженої наказом Мін’юсту від 12.08.2016 року № 2473/5 (далі – Інструкція №2473).

Змінами, зокрема, врегульовані питання щодо відповідальності за неподання або несвоєчасне подання юридичною особою  інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

Так, Порядок № 359 доповнено нормою про те, що у разі виявлення державним реєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, таким реєстратором не пізніше наступного робочого дня інформується про виявлення відповідних фактів територіальний орган Міністерства юстиції України за місцезнаходженням відповідної юридичної особи шляхом направлення відповідного листа.

Положення цього пункту не застосовуються державними реєстраторами, що є посадовими особами Мін’юсту, його територіальних органів.

До  Інструкції № 2473 внесені зміни, якими встановлено, що  у разі виявлення під час проведення реєстраційних дій  фактів неподання або несвоєчасного подання юрособою інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або у разі надходження до територіального органу Мін’юсту повідомлення державного реєстратора про такі факти, Мін’юст рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юридичної особи або уповноважену особу з вимогою щодо необхідності звернення такої особи у місячний строк до Міністерства юстиції України чи відповідного територіального органу для складення протоколу про адміністративне правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 6 ст. 166 - 11 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Розмір штрафу становить від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 51000 грн.).

Порушення керівником відповідної юридичної особи або уповноваженою особою встановленого строку є підставою для передачі відповідної інформації Державній службі фінансового моніторингу України.

Цей наказ набирає чинності через п'ять днів з дня, наступного за днем офіційного опублікування (планується до опублікування у Офіційному віснику України 22.05.2020, № 39), крім окремих норм, які набирають чинності з 15.07. 2020 року.

Нагадаємо нашим читачам, що Закон України від 06.12.2019 року 
№ 361-IX
, який набрав чинності з 28.04.2020 року, зобов’язує юридичних осіб, зареєстрованих до набрання чинності цим Законом, подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. На час написання матеріалу форма та зміст структури власності ще не затверджена.

Як по-новому подавати інформацію про кінцевого бенефіціара читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.