вгору

Відповіді на запитання щодо звітності в режимі Дія Сіті – від ДПСУ

ДПСУ опублікувала Інформаційний лист № 1/2024: 30+ питань платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті. 

В зазначеному листі розглянуті питання, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливості оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема, Додатка Дія до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств тощо. 

Наведемо деякі питання щодо заповнення Додатка Дія до декларації з податку на прибуток підприємств: 

  1. Як заповнюється рядок 16.3 Додатка Дія при безоплатній передачі ОЗ та МНМА фізичній особі. За якою вартістю відображати ОЗ? (вартість ОЗ на момент передачі дорівнює 0, МНМА також дорівнює 0). 

Базою оподаткування операцій резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними п. 135.2 ПКУ та пп. 141.9-1.3 ПКУ. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни (п.135.2 ПКУ).  

Отже, вартість безоплатно переданих ОЗ та МНМА відображається у Додатку Дія на рівні не нижче звичайної ціни. 

  1. Чи потрібно нараховувати податок на прибуток підприємств на особливих умовах при передачі техніки гіг-спеціалісту? 

Для резидента Дія Сіті, який обрав сплату податку на прибуток підприємств на особливих умовах, вартість обладнання, що передається гіг-спеціалісту в якості інструмента (засобу) виконання робіт (надання послуг) без переходу права власності на таке обладнання (передбачає його повернення), зокрема у випадку, якщо така передача на користь гіг-спеціаліста відбувається за договором позички у строкове використання, а також вартість послуги з оренди обладнання без висування вимог щодо компенсації її вартості гіг-спеціалістом (на безоплатній основі) не включаються до бази оподаткування резидента Дія Сіті таким податком.  

  1. Чи потрібно суму поворотної фіндопомоги, наданої юрособі, включати надавачу до Додатку Дія до ряд.18, якщо фіндопомога надана, коли надавач та отримувач були резидентами Дія Сіті - платниками податку на прибуток на загальних умовах, а повернута - коли обидва стали платниками податку на прибуток на особливих умовах? Фіндопомога повернута протягом 12 календарних місяців. 

Ні, не потрібно. Оскільки така фінансова допомога була надана, коли надавач та отримувач були резидентами Дія Сіті - платниками податку на прибуток на загальних умовах. Надавач не застосовував особливі умови оподаткування, зазначена операція не має відображатися у рядку 18 Додатка Дія 

Також не підлягає відображенню у Додатку Дія (рядок 40) сума повернення цієї фінансової допомоги у період перебування платником на особливих умовах, тому що надавачем не визначалися податкові зобов’язання при її наданні. 

  1. Чи потрібно включати витрати у Додаток Дія, якщо фірма у 2 кварталі сплатила навчання гіг-спеціалістам у вищому державному закладі підвищення кваліфікації? Якщо так, то у якому рядку? 

У Додатку Дія відображаються витрати, зокрема у вигляді сум вартості майна (робіт, послуг), наданих особі, яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню ПДФО або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 ПКУ та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ПКУ 

У разі відповідності зазначеним умовам сума вартості послуг з навчання гіг-спеціалістів має відображається у рядку 16.3 Додатку Дія та, відповідно, враховуватися у рядку 16 та при обчисленні показника рядка 17 Додатка Дія. 

  1. Чи вважається надання обладнання гіг-спеціалістам для виконання ними своїх обов'язків за гіг-контрактом операцією по безкоштовному постачанню, яка прирівнюється до операцій, які підлягають оподаткуванню 9% на період використання такого обладнання та за умови, що таке обладнання буде повернуто у разі припинення гіг-контракту? 

Якщо передача обладнання у користування спеціалісту за гіг-контрактом відбувається на підставі правочинів, що не передбачають перехід у власність такого обладнання зазначеним спеціалістам, ця операція не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах. 

  1. Чи потрібно відображати в Додатку Дія і, відповідно, нараховувати податок за ставкою 9% на штрафні санкції, нараховані податковим органом або суб'єктом господарювання, який не є резидентом Дія Сіті? 

Штрафні санкції, нараховані податковим органом, не є об’єктом оподаткування для резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах.  

Є об’єктом оподаткування та відображаються у рядку 22 Додатку Дія суми штрафів, пені, неустойки, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь нерезидентів - пов’язаних осіб та/або нерезидентів, що зареєстровані у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Урядом відповідно до пп. "в" пп. 39.2.1.1 та пп. 39.2.1.2 ПКУ, або які є резидентами цих держав, та/або нерезидентів, зазначених у пп. "г" пп. 39.2.1.1 ПКУ (пп. 135.2.1.9.2 ПКУ).  

  1. В якій графі відображати виплати послуг: оренда сервера, ліцензії програмної продукція NETWIX, доступи до серверів, витрати на відрядження, вода для співробітників, навчання персоналу, вебінари, участь в тренінгах? 

У рядку 22.3.5 Додатка Дія відображається вартість придбаної ліцензії програмної продукція Netwix, якщо така ліцензія є нематеріальним активом, вкладеним в об’єкти інвестицій за кордоном, та за нього кошти сплачені нерезиденту (крім випадків, якщо відповідні операції здійснюються нерезидентом через його постійне представництво в Україні):  

  • у рядку 22.4.3 Додатка ДІЯ відображається вартість придбання електронних послуг (у т. ч. за моделями хмарних послуг IaaS, PaaS, SaaS), оплата яких здійснюється у вигляді фіксованого платежу за надання таких послуг на умовах передплати (підписки) у нерезидента;  
  • у рядку 16.3 - відображається вартість майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню ПДФО відповідно до розділу IV ПКУ або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 ПКУ та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ПКУ (наприклад, витрати на відрядження, навчання персоналу, вебінари, участь в тренінгах);  
  • у рядку 16.4 - вартість додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія Сіті, якщо такі додаткові блага не оподатковуються ПДФО через відсутність персоніфікованого обліку (наприклад, вода для співробітників, вебінари, участь в тренінгах).  

Водночас, такі операції, з метою визначення об’єктів оподаткування для резидентів Дія Сіті - платників податку на особливих умовах, підлягають більш детальному аналізу щодо категорії осіб, з якими проводились відповідні операції. 

  1. Підприємство стало резидентом у середині року, чи відображається нарахований та сплачений податок на прибуток за період нерезиденства? Якщо резидент - платник на особливих умовах, чи нараховується податок на прибуток 9%, якщо такого не відбувається? 

У цьому випадку при заповненні резидентом Дія Сіті - платником податку на прибуток на особливих умовах Декларації у рядку 01 зазначається дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, отриманий протягом звітного періоду, в якій у рядках 02, 03, 04, 05 зазначаються показники виключно за період перебування на загальній системі оподаткування податком на прибуток (при цьому платник додає доповнення з поясненням щодо розбіжностей у показниках фінансової звітності та податкової Декларації з податку на прибуток).  

Водночас такий резидент Дія Сіті - платник податку на прибуток на особливих умовах зазначає показники в тих рядках Додатка Дія до Декларації, де виникли об’єкти та показники для декларування за період перебування резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах.  

При цьому податок на прибуток за ставкою 9% не визначається, якщо не виникає об’єкт оподаткування за здійснюваними резидентом Дія Сіті - платником податку на прибуток на особливих умовах операціями. 

Докладніше ознайомитись із питаннями – відповідями щодо звітності в режимі Дія Сіті можна тут.