вгору

Використання готівки не пов’язане з господарською діяльністю СГ: чи буде відповідальність?

Готівкова виручка (готівка) – сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. 

Нагадуємо нашим читачам, що суб’єкти господарювання (далі – СГ) використовують готівкову виручку (готівку), у т. ч. одержану з банку, для забезпечення потреб, які виникають у процесі їх функціонування. Також за допомогою готівки можна проводити розрахунки з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов’язковими платежами). Норма визначена п. 17 розд. II Положення про ведення касових операцій в Україні (далі – Положення № 148). 

Відомо, що неможна накопичувати готівкову виручку (готівку) у касах понад установлений ліміт каси для здійснення витрат, допоки строки цих виплат не настали. У той же час, Положення № 148 не містить норми щодо відповідальності за порушення використання готівкової виручки (готівки) не за цільовим призначенням. 

Отже, наразі чинним законодавством не передбачена відповідальність за використання готівки не за цільовим призначенням. Але до 23.06.2019 р. за це був передбачений штраф у розмірі витраченої готівки не за призначенням. 

Про це інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області.