вгору

Власне приміщення поділено на об’єкти різного призначення: чи подавати форму № 20-ОПП?

Податківці нагадали, чи подається повідомлення за ф. № 20-ОПП, якщо платник податків здійснив поділ власного приміщення на два чи більше об’єктів різного призначення (магазин, перукарня тощо).

Так, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП), має подаватись. При цьому інформація щодо такого об’єкта оподаткування зазначається декількома рядками: 

  • у першому рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 вноситься значення «6 – закриття об’єкта оподаткування»);

у наступних – оновлена інформація про об’єкти оподаткування, які створено чи відкрито на основі закритого об’єкта. Зверніть увагу! Ідентифікатор об’єкта оподаткування змінюється (у графу 2 вноситься значення «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»).

Кожному новоствореному об’єкту оподаткування присвоюється відповідний ідентифікатор об’єкта оподаткування. Відповідні правила встановлені п. 4 Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

  Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, ДПС за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення за ф. № 20-ОПП (п. 8.1 розд. VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588; далі – Порядок № 1588).

Повідомлення подається до ДПС за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття (п. 8.4 Порядку № 1588). Згідно з п. 8.5 цього Порядку при зміні відомостей про об’єкт оподаткування (типу, найменування, місцезнаходження, стану тощо), платник податку подає до органу ДПС за основним місцем обліку оновлену інформацію щодо об’єкта, у якого відбулися зміни.

Відповідне роз’яснення надане  у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 119.11

Зверніть увагу! Повідомлення за ф. № 20-ОПП зручно подавати в електронному вигляді (ідентифікатор форми J(F)1312002) через М.E.Doc. А про штраф за неподання ф. № 20-ОПП читайте у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми М.E.Doc.