вгору

ВРУ планує удосконалити процедуру перевірок підприємств органами ринкового нагляду

Комітет з питань економічного розвитку ВРУ розглянув підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції” щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання (далі - законопроект №5473-д). Про це зазначено на сайті ВРУ. 

Нагадаємо, що законопроект № 5473-д передбачає удосконалення законодавства у сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції, що забезпечує належний і ефективний контроль за якістю нехарчової продукції, а також захист суб’єктів господарювання від можливих корупційних ризиків під час здійснення перевірок. 

Крім того, законопроектом № 5473-д передбачено надання права органам ринкового нагляду та суб'єктам господарювання: 

  • фіксувати процес здійснення перевірок засобами аудіо -, фото - та відеотехніки; 
  • зменшити розмір адміністративно-господарських санкцій, які застосовуються до розповсюджувачів-юридичних осіб або ФОП, що обрали спрощену систему оподаткування, а також визначено обставини, за якими встановлюється розмір штрафу. 

У ході обговорення Комітетом ВРУ було наголошено, що в умовах війни надзвичайно важливо надати фінансову підтримку виробнику і вітчизняним оборонним підприємствам, а прийняття зазначеного законопроекту дасть можливість Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України компенсувати відсоткові ставки за кредитами для українських виробників зброї.  

За результатами розгляду Комітет ВРУ ухвалив рішення рекомендувати  ВРУ прийняти зазначений законопроект № 5473-д в другому читанні та в цілому як закон.