вгору

ВРУ пропонує зміни до вимог товарного обліку

У ВРУ зареєстровано проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 11.09.2023 р. № 10028 (далі - законопроект № 10028). 

Законопроектом № 10028 пропонується: 

  • скасування для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, обов’язку вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку; 
  • скасування для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, відповідальності за невиконання обов’язку вести облік товарних запасів. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Нагадаємо, що СГ необхідно вести облік товарних запасів за встановленою формою, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджено наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496. 

На сьогодні діють норми п.12 ст.3 Закону України № 265 щодо застосування РРО, якими визначено, що СГ зобов'язаний вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. 

Товарний облік зобов’язані вести: 

  • ФОП, які здійснюють розрахункові операції та перебувають на загальній системі оподаткування; 
  • ФОП-єдинники, які провадять реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; 
  • платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ. 

Підприємці самостійно можуть обрати форму обліку - електронну або паперову. 

Не повинні вести облік товарних запасів: 

ФОП-єдинники, які не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).