вгору

 З 01.01.2021 року планують обмежити обіг пластикових пакетів у торгівлі

Під час брифінгу у Кабміні міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський виступив за обмеження обігу пластикових пакетів. Зокрема, йдеться про проєкт Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України від 18.09.2019 року № 2051-1, який народні депутати схвалили у першому читанні.

Законопроєкт направлений на обмеження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

«На першому етапі забороняється безоплатне поширення пластикових пакетів. Під заборону підпадає і поширення оксорозкладних пластикових пакетів. Адже їх домішки допомагають розпадатися пакету на мікропластик, що легко потрапляє в довкілля та воду, а це становить велику загрозу здоров’ю людини», – зазначив міністр.

«У разі прийняття, Закон вступить у дію з 1 січня 2021 року – від цього дня усі тонкі пластикові пакети товщиною до 50 мікрон буде заборонено поширювати. Можна буде використовувати лише надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон, які використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою» – уточнив Роман Абрамовський.

Також зазначимо, що за порушення вимог щодо обігу пластикових пакетів планується застосовувати відповідальність до суб’єктів господарювання. Зокрема, за розповсюдження заборонених пластикових пакетів, схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів, застосовуватиметься штраф в розмірі від 1700 грн. до 3400 грн., а за повторне порушення протягом 3-х років – від 3400 грн. до 8500 грн.

Крім того, відповідно до тексту законопроєкту всі дозволені до продажу біорозкладні пакети повинні бути промарковані. За немаркування таких пакетів планується застосовувати адмінштраф до посадових осіб від 3400 грн. до 12750 грн. з конфіскацією пластикових пакетів.