вгору

З 1 жовтня 2019 року платники туристичного збору звітуватимуть за новою формою звітності

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року набули зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині визначення ставок та бази оподаткування туристичним збором. Якщо до 2019 року ставки податку встановлювались від вартості проживання, то з початку року основними показниками є кількість діб проживання.

Ставки туристичного збору встановлено за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати (ст. 268 ПКУ).

В зв’язку зі зміною бази оподаткування Мінфіном було затверджено нову форму податкової декларації з туристичного збору (наказ МФУ від 08.052019 № 186 (опубліковано 13.08.2019)), яка набирає чинності з 01.10.2019 року.

Про проект змін до Декларації ми писали раніше у Блозі Бухгалтера.

У м. Києві встановлено наступні ставки збору за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі):

  • 0,4 % – для внутрішнього туризму;
  • 1 % – для в'їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (Положення про туристичний збір в м. Києві, затверджене рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 р. №242/2629).

Хто сплачує туристичний збір?

Згідно з Положенням про туристичний збір в м. Києві, справляння збору здійснюється такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб, фізичними особами–підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі) у готелях, кемпінгах, мотелях, гуртожитках, хостелах, будинках відпочинку, туристичних базах, гірських притулках, таборах для відпочинку, пансіонатах та інших заклади готельного типу, санаторно-курортних закладах; житлових будинках, прибудовах до них, квартирах, котеджах, кімнатах, садових, дачних будинках, будь-яких інших об'єктах, що використовуються для тимчасового проживання.

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються Київською міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з Київською міською радою.

Отже, у зв’язку з набуттям чинності нової форми декларації з туристичного збору платникам збору необхідно звітувати за три квартали 2019 року за новою формою.

Роз’яснення розміщено на офіційному сайті ДПС у м. Києві.

Звертаємо увагу наших користувачів, що нова форма декларації з туристичного збору J(F)0303505 вийде в оновленні програми версії 11.01.022.

Також читайте у Блозі бухгалтера: Туристичний збір – 2019: зміни у порядку оподаткування.