вгору

З 5 березня лише захищені носії: ділимось нюансами!

Які нововведення з 05.03.2022 року стосовно КЕП?

Відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (далі - Закон № 2155) та постанови Кабміну від 03.03.2020 р. № 193Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів” електронні підписи (КЕП) мають зберігатися на захищених носіях.

Отже, з 5 березня 2022 року кваліфікованим підписом (КЕП) може вважатися лише електронний підпис, що зберігається на захищеному носії та використовує кваліфікований сертифікат.

Зверніть увагу! 23 лютого 2022 року Уряд ухвалив рішення щодо відтермінування строку обов'язкового застосування КЕП на захищених носіях до 31 березня 2022 року. Докладніше про це - тут.

Зазначимо, що до захищеного носія особистого ключа належить токен, хмарний захищений носій (наприклад, CloudKey від ЦСК Україна), смарт-карти тощо.

ЦСК Україна надає можливість підписання документів КЕП як на токенах,  так і у «хмарі».

Зокрема, CloudKey - це надійний, сучасний та доступний хмарний захищений носій для Вашого електронного підпису. Докладно про переваги хмарного носія читайте у матеріалі.

Кого це стосується?

Абз. 2 п. 2 ст. 17 Закону № 2155 передбачає, що зберігати КЕП на захищених носіях повинні (ця норма діяла і протягом експериментального проекту):

  • органи державної влади та місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації державної форми власності;
  • державні реєстратори;
  • нотаріуси та інші суб’єкти, уповноважені державою на здійснення функцій державного реєстратора.

Нагадуємо нашим користувачам, відповідно до ст. 18 Закону № 2155 кваліфікований електронний підпис чи печатка вважається таким, що пройшов перевірку та отримав підтвердження, якщо під час перевірки за допомогою кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу чи створювачу електронної печатки, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

На підставі вищезазначеної норми, після завершення експериментального проекту, всім власникам кваліфікованого електронного підпису (КЕП) необхідно використовувати захищені носії ключової інформації для забезпечення надійного зберігання власних КЕП.

Отже, з 05.03.2022 року всі суб’єкти господарювання повинні користуватись захищеними носіями, а не лише держоргани та нотаріуси.

В яких випадках дозволено застосовувати КЕП на незахищених носіях?

Згідно з абз. шостим п. 7 ст. 3 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР застосування удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки є достатнім для застосування в програмних реєстраторах розрахункових операцій.

Отже, суб'єкти господарювання для використання в ПРРО можуть продовжувати застосовувати файлові ключі.

ДПС приймає звітність з 05.03.2022 року на захищених носіях

Варто зазначити, що податкова з 05.03.2022 року прийматиме всю електронну звітність з використанням кваліфікованих електронних підписів на захищених носіях та «хмарних» КЕП.

В контролюючих органах здійснюється перевірка наявності відмітки про збереження КЕП підписанта на захищеному носії ключової інформації. Про це повідомила ДПСУ на офіційному сайті.

Що потрібно зробити?

Якщо наразі у Вас незахищений носій, то Вам потрібно:

  • перегенерувати файлові ключі на токен або
  • скористатись послугою хмарних сховищ.