вгору

За порушення комендантської години хочуть запровадити великі штрафи для громадян та бізнесу: законопроект №10195

ВРУ прийнято у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану (законопроект від 27.10.2023 р. № 10195). 

Законопроект передбачає доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 210-2, установивши адміністративну відповідальність за порушення громадянами комендантської години та порушення суб’єктом господарювання встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану. А саме, планують ввести нову відповідальність за: 

  • порушення комендантської години (заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень) – штраф на громадян від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн – 17000 грн). За повторне таке порушення протягом року – штраф на громадян від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн – 34000 грн); 
  • порушення суб’єктом господарювання встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану – штраф на керівника суб’єкта господарювання, фізичну особу-підприємця від трьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000 грн – 102000 грн). За повторне аналогічне порушення протягом року –  штраф на керівника суб’єкта господарювання, фізичну особу-підприємця від десяти тисяч до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170000 грн. – 340000 грн). 

Поряд з цим, передбачається надати право органам поліції провадити адміністративне затримання щодо порушників комендантської години.  

Водночас у тексті законопроекту відсутні виключення щодо причини порушення комендантської години, наприклад, не має виключень щодо незастосування відповідальності у разі порушення громадянами комендантської години у зв’язку з необхідністю порятунку свого життя в найближчому укритті (станції метро тощо); необхідністю екстреної госпіталізації людини власним автомобілем до чергової лікарні та ін. У разі остаточного прийняття законопроекту в такій редакції  чекаємо на роз’яснення контролюючих органів з цього приводу.