вгору

Заява за ф. № 1-ПДВ для обов’язкової реєстрації платником ПДВ: чи зупиняються терміни подання у період війни?

Нагадуємо, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спецзастосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ у ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог ст. 183 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), крім особи, яка є єдинником 1–3 групи. Це передбачено п. 181.1 ПКУ. 

При цьому, у разі обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява подається до ДПС не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто вищезазначеного обсягу оподатковуваних операцій (п. 183.2 ПКУ). 

Підпунктом 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім, зокрема дотримання строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності та/або документів (повідомлень), у т. ч. передбачених ст.ст. 39 та 39-1, п. 46.2 ПКУ, сплати податків та зборів платниками податків. 

Разом з цим, право на нарахування ПДВ та складання ПН надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ (п. 201.8 ПКУ). 

Будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до ДПС реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ПКУ). 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.02. 

Нагадуємо нашим читачам, що реєстраційну заяву платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ (ідентифікатор форми J/F1310110) зручно подавати у М.E.Doc.