вгору

Закон №2888: питання-відповіді щодо оподаткування витрат на відрядження

Нагадаємо нашим читачам, що 01 квітня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 року № 2888-ІХ (далі – Закон № 2888).

Про це ми повідомляли у попередньому матеріалі.

Серед іншого, цим Законом у новій редакції викладено п. 170.9 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким визначається порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Хто повинен сплатити податок при оподаткуванні суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк?

Особою, відповідальною за сплату податку, у такому випадку буде податковий агент. Податковим агентом платника податку під час оподаткування суми, виданої платнику податку під звіт та не повернутої ним у встановлений строк, є особа, що видала таку суму, а саме: 

а) на відрядження – у сумі, що перевищує суму витрат платника податку на таке відрядження, розрахованій згідно з пп. 170.9 ПКУ;

б) під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала, – у сумі, що перевищує суму фактичних витрат платника податку на виконання таких дій (пп. 170.9.1 ПКУ).

Як підтверджуються витрати у разі якщо платник податку для проведення розрахунків застосував платіжний інструмент, включаючи корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент? 

У разі якщо під час відрядження чи виконання окремих цивільно-правових дій платник податку для проведення розрахунків застосував платіжний інструмент, включаючи корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент, чи його реквізити, вартість витрат засвідчується документом (випискою та/або відомостями з рахунку) в електронній або паперовій формі, що містить визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітований такий платіжний інструмент (пп. 170.9.2 ПКУ).

Більше інформації в Інформаційному листі ДПС України № 2/2023.

Про це повідомили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.