вгору

Закон № 3603: з 01.07.2024 року скорочено терміни проведення перевірок щодо бюджетного відшкодування

Нагадаємо нашим читачам, що 16 березня 2024 року набрали чинності окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 року № 3603-IX (далі – Закон № 3603), якими, зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Зокрема, Законом №3603 з 01 липня 2024 року скорочуються терміни проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню. 

Так, змінами встановлено наступне: платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування відповідно до ст. 200 ПКУ та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, що проводиться протягом 20 календарних днів, наступних за граничним строком подання податкової декларації або уточнюючого розрахунку (у разі подання), а якщо такі документи були подані пізніше – за днем їх фактичного подання, та відповідно до вимог, визначених ст. 76 цього Кодексу, а у випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, – за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, відповідно до цього Кодексу.  

Контролюючий орган має право протягом 40 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку – за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку платника податку згідно з пп. 78.1.8 ПКУ.  

До 01 липня 2024 року контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів провести документальну перевірку платника податку, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку – за днем її фактичного подання. 

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Рівненській області.