вгору

Закон про Е-реєстр військовозобов'язаних підписано

Президент підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану” від 16.01.2024 р. № 3549-ІХ (далі - Закон № 3549). 

Законом № 3549 внесено зміни до законів: 

  • «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів» від 16.03.2017 № 1951-VIII; 
  • «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII. 

Внесеними змінами передбачається: 

  • інформаційна взаємодія між держреєстрами у зв'язку з набуттям статусу учасника бойових дій; 
  • встановлення можливості громадян України подати заяву (звернення) в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» від 15.07.2021 № 1689-IX. Зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних держорганів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; 
  • встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією рф проти України оформленою в електронному вигляді. 

Щодо єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів 

Держателем Реєстру є Міністерство оборони України, розпорядниками Реєстру є Генеральний штаб ЗСУ, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Міноборони. Адміністратором Реєстру є Держатель Реєстру. 

До Реєстру вносяться, обробляються та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості:  

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;  
  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.  

Внесена до Реєстру інформація про призовника, військовозобов’язаного або резервіста є конфіденційною. Нерозголошення конфіденційної інформації гарантується державою. Збирання, зберігання, використання та захист інформації, що міститься у Реєстрі, здійснюються відповідно до закону. 

Закон № 3549 набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування (опубліковано в газеті «Голос України» від 03.04.2024 № 14 (66)), тобто з 04.04.2024 р