вгору

Законопроект №11006: скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства від 09.02.2024 № 11006. 

Законопроектом планується внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення» та Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». 

А саме, пропонується видалити норму про те, що іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. 

Отже, у разі прийняття цього законопроекту дозвіл на працевлаштування іноземців та осіб без громадянства буде не потрібен. 

Роботодавці матимуть право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України. Праця іноземців та осіб без громадянства може застосовуватися на різних посадах в одного або декількох (двох і більше) роботодавців. 

Для іноземців та осіб без громадянства подаватиметься до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції) трудовий договір (контракт), гіг-контракт, а для осіб, які мають статус закордонного українця подається трудовий договір (контракт), гіг-контракт та посвідчення закордонного українця. 

Планується, що цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які видані, будуть діяти до закінчення строку, на який їх видано.