вгору

Законопроєкт №11308 про економічне бронювання зареєстровано у ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо економічного бронювання з метою підвищення спроможності держави та громадян підтримувати сили оборони під час воєнного стану від 30.05.2024 № 11308 

Так, пропонується ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 року № 3543-XII (далі – Закон про мобілізацію) доповнити новою частиною четвертою такого змісту:  

«4. Бронювання громадян військовозобов’язаного віку і стану, які офіційно працевлаштовані або займаються підприємницькою діяльністю і які сплачують за місяць в бюджет податків не менше, ніж розмір встановленої на поточний місяць в країні мінімальної заробітної плати, відбувається автоматично шляхом щомісячного інформування через засоби електронного зв’язку або в інший доступний спосіб, з підтвердженням сплати відповідних податків, органу, на який Кабінет Міністрів України покладає функцію збору і обробки відповідної інформації та передачі необхідних даних районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого ці громадяни проживають та/або працюють.». 

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

До визначення Кабміном органу, на який будуть покладені функції збору, обробки та передачі інформації відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону про мобілізацію, та порядку передбаченого інформування, підтвердженням бронювання відповідно до цієї норми є наявність у громадян підтвердження сплати у поточному або попередньому місяці передбаченої суми податків. 

Отже, у разі прийняття цього законопроєкту відбуватиметься автоматичне бронювання громадян, які офіційно працюють і сплачують в місяць податків не менше, ніж розмір мінімальної зарплати на поточний період (станом на підготовку законопроєкту – це 8000 грн).