вгору

Запровадження Єдиного казначейського рахунку ДФС для сплати митних платежів – в активній фазі

Мінфін разом із ДФС і Казначейством переходять до активної фази запровадження Єдиного казначейського рахунку (далі – ЄКР) ДФС для сплати підприємствами митних платежів. Про це повідомила прес-служба Мінфіну.

На даний час, уже збільшено граничну чисельність ДФС для створення підрозділу, який адмініструватиме ЄКР, та підписано Протокол обміну інформацією між ДФС та Казначейством.

У вересні 2018 р. буде запущено пілотний проект щодо реалізації ЄКР, і усі підприємства зможуть за бажанням використовувати ЄКР для сплати митних платежів.

З 16 квітня 2019 р. «єдиний рахунок» буде використовуватися усіма підприємствами в обов’язковому порядку.

У чому суть?

Митні платежі, які підлягають сплаті при митному оформленні, мають бути перераховані на рахунок митниці до моменту подання митної декларації.

Наразі, кожна митниця має власний казначейський рахунок. Тому підприємець, який здійснює митне оформлення у різних митницях (наприклад, Київській, Одеській, Львівській), має перераховувати митні платежі на 3 окремі рахунки.

Єдиний казначейський рахунок спрощує цю процедуру. ЄКР передбачає наявність у підприємця лише одного рахунку, з якого списуватимуться митні платежі при митному оформленні у будь-якій митниці.

Що це дає?

1. Скорочення часу на проходження митного оформлення;

2. Можливість для підприємств перерахування коштів авансових платежів на один рахунок ДФС, подання митних декларацій будь-якій митниці та сплати митних платежів з єдиного авансового рахунку;

3. Автоматизація надання ДФС письмової інформації про використання коштів, унесених підприємством як авансові платежі на рахунок ДФС;

4. Удосконалення правил зарахування коштів, що вносяться громадянами до/або під час митного оформлення, а також інших платежів в національній валюті шляхом використання авансових рахунків, відкритих на ім’я митниць ДФС;

5. Чітка регламентація процедур і напрямів перерахування до держбюджету митних та інших платежів, що вносяться до/або під час митного оформлення;

6. Встановлення правил обміну інформацією про рух коштів на рахунку 3734, відкритому в Казначействі на ім’я ДФС;

7. Створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.

До відома! Про зміни до Порядку перерахування митних платежів дізнайтесь з матеріалу.